Nieuwe Italiaanse regering krijgt vertrouwen van de Senaat

De nieuwe Italiaanse regering onder leiding van premier Matteo Renzi (39) heeft vannacht de vertrouwensstemming in de Senaat gewonnen. Dat gebeurde na urenlange debatten.

169 Italiaanse senatoren zetten het licht op groen, een meerderheid van 14 stemmen. Er waren ook 139 tegenstemmen en één onthouding.

Vandaag staat nog een stemming in de Kamer van volksvertegenwoordigers op het programma, maar daar bezit de partij van Renzi een meerderheid. Dus staat niets zijn hervormingsplannen nog in de weg.

De nieuwe premier hield maandag een pleidooi van meer dan een uur, waarin hij opriep tot moed om radicale beslissingen te nemen. "Onze zaken op orde brengen, doet men niet voor Angela Merkel of voor de Europese Unie, maar uit respect voor onze kinderen en zij die na ons komen", luidde het.

Renzi hoopt de legislatuur uit te doen tot 2018. "We kunnen er niet van uitgaan dat iemand anders onze problemen oplost". De premier wil al de volgende weken het kiesrecht en de instellingen hervormen, net als de arbeidsmarkt. In mei plant hij een aantal belastingverminderingen. Concrete details loste hij niet.

lees ook