Oegandese krant publiceert namen "homo's"

In Oeganda heeft een sensatiekrant onder de noemer "Exposed" vandaag de namen van 200 holebi's gepubliceerd. Onder hen ook mensen die zelf nooit gezegd hebben dat ze holebi zijn. Maandag ondertekende president Yoweri Museveni een internationaal omstreden wet waarmee homoseksualiteit zwaar wordt bestraft.

De krant Red Pepper pakt vandaag uit met een lijst van 200 mensen die ze aanduiden als homo. Van veel mensen was al bekend dat ze homoseksueel zijn, sommigen wonen in het buitenland. Er staan echter ook namen op de lijst van mensen die zich tot nu toe nooit geout hebben als homoseksueel.

In 2011 publiceerde Rolling Stone, een ander Oegandees blad, al eens een lijst namen van homo's. De krant verdedigde zich door te stellen dat ze kinderen wilden "beschermen tegen harteloze homoseksuelen". Verschillende holebi's werden na die publicatie aangevallen. Een man werd daarbij zelfs gedood.

De vrees bestaat dat er nu een nieuwe heksenjacht losbreekt.

Levenslang voor homoseksualiteit

Homoseksualiteit is al heel lang verboden in Oeganda, maar de nieuwe wet gaat nog een stapje verder. Wie homoseksuele daden pleegt of samenleeft als holebi-koppel, riskeert onder meer een levenslange gevangenisstraf.

Oorspronkelijk omvatte de antihomowet ook nog een clausule die mensen bestraft die holebi's die ze kenden, niet aangaven bij de autoriteiten, maar die werd geschrapt. De internationale gemeenschap heeft de strenge antihomowet in Oeganda al in scherpe bewoordingen veroordeeld.