Opnieuw aanhoudingen bij nieuwe huiszoekingen in dossier Syrië-ronselaars

Vandaag hebben speurders van de federale gerechtelijke politie veertien huiszoekingen uitgevoerd in het dossier rond de Syriëronselaars. Dat heeft het federaal parket bevestigd. Er zijn een veertiental verdachten opgepakt. Na het verhoor werden twee personen aangehouden. Het dossier lijkt steeds grotere proporties aan te nemen.

Het gaat om hetzelfde onderzoek als dat waarin gisterenochtend meer dan 150 speurders binnenvielen op een twintigtal adressen in het Brusselse, onder meer in Sint-Jans-Molenbeek, en op andere plaatsen in het land. Evenveel personen werden toen opgepakt. De onderzoeksrechter hield tien van hen aan en liet drie anderen vrij onder voorwaarden terwijl de jeugdrechter twee minderjarige verdachten in een gesloten instelling plaatste.

Volgens het federaal parket zouden de verdachten jongeren gerekruteerd hebben om te gaan strijden in de Syrische burgeroorlog. Een aantal van die jongeren zou ook vertrokken zijn.

De 14 personen die vandaag opgepakt zijn, werden allemaal verhoord. De Brusselse onderzoeksrechter heeft daarna twee verdachten aangehouden. Twee andere verdachten werden ook voorgeleid, maar zijn intussen vrijgelaten onder voorwaarden. De 12 andere arrestanten mochten na hun politieverhoor beschikken.

Met nu al meer dan dertig arrestaties lijkt deze zaak steeds grotere proporties aan te nemen. Over de inhoud van het dossier geeft het federaal parket voorlopig weinig commentaar.

Meest gelezen