Oppositie wil dat Turkse premier Erdogan aftreedt

In Turkije wil de oppositie dat premier Erdogan aftreedt. De aanleiding is een geluidsopname op het internet waarop de premier zijn zoon de opdracht zou geven om snel komaf te maken met 30 miljoen euro. Turkije is al twee maanden in de ban van een groot corruptieschandaal waarbij ook de zoon van Erdogan in het vizier kwam.

De geluidsopname zou dateren van de dag waarop drie andere zonen van Turkse ministers gearresteerd werden. Volgens Erdogan is de geluidsopname een vervalsing en "het product van een immorele montage" die zijn partij schade moet berokkenen. "Zij die deze vuile samenzwering tegen de premier van de Turkse republiek hebben opgezet, zullen voor de rechter verantwoording moeten afleggen", luidt het in een verklaring.

Volgens medewerkers van Erdogan worden de telefoonlijnen van duizenden Turken, onder hen ook verschillende toppolitici, al drie jaar illegaal afgetapt met de bedoeling om hen te chanteren en op niets stoelende rechtszaken te kunnen opstarten.

De AK wijst met de vinger naar Fethullah Gulen, een geestelijke die in de VS gevestigd is en die erop uit zou zijn om Erdogan van de macht te brengen. Gulen heeft volgens Erdogan een "parallelle staat" gecreëerd. De geestelijke beheert in Turkije en in de rest van de wereld een uitgebreid netwerk van scholen, bedrijven en mediabedrijfjes. Hij ontkent elke betrokkenheid met deze zaak.

Gelekt op strategisch moment

De geluidsopname is niet toevallig twee dagen na de start van Erdogans campagne voor de lokale verkiezingen in maart gelekt. Die verkiezingen worden algemeen gezien als een belangrijke test voor Erdogans populariteit. Erdogan is sinds 2002 aan de macht en blijft erg populair. De sluimerende machtsstrijd met Gulen doet de reputatie van de premier echter geen goed.

Erdogan pleegde na het uitlekken van de tape spoedoverleg met zijn vicepremier, de minister van Binnenlandse Zaken en het hoofd van de veiligheidsdienst. Zijn geplande toespraak voor het parlement vandaag zou gewoon doorgaan. De belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP pleegde eveneens overleg en heeft Erdogan opgeroepen zijn ambt neer te leggen. "Turkije kan niet voortwerken met deze vuiligheid, deze last."

Sinds de uitbarsting van het corruptieschandaal midden december zijn duizenden politieagenten ontslagen of op een andere post gezet. De politieke controle op de benoeming van rechters is verstevigd en de regering heeft in sneltempo een nieuwe wet doorgedrukt waarmee websites op zeer korte termijn en zonder rechterlijk bevel kunnen worden opgedoekt.

De groeiende politieke instabiliteit heeft ook haar weerslag op de Turkse lira. Die heeft sterk aan waarde verloren ten aanzien van de dollar en ook andere Turkse aandelen hebben een klap gekregen.

Meest gelezen