Poliovariant zonder remedie duikt op in Californië

Bij een 25-tal kinderen in Californië in de Verenigde Staten is een zeldzame poliovariant vastgesteld. Voor het syndroom is nog geen remedie gevonden. Dokters zijn nog steeds op zoek naar de oorzaak van de verlamming.
De vierjarige Sophia Jarvis is het eerste gekende slachtoffer van het virus

De kinderen, tussen 2 en 16 jaar, hadden negatief getest op polio. Ze hadden niet gereisd en werden allemaal in het verleden gevaccineerd tegen de ziekte. Toch vertoonden ze gelijkaardige symptomen: plots verlies van beweging in een of meerdere ledematen, resulterend in verlamming binnen de twee dagen.

Volgens Keith Van Haren, neuroloog van de Universiteit van Stanford, zijn er naast polio nog andere virussen die de ruggengraat kunnen aantasten. "Dat kan tot polioachtige aandoeningen leiden."

Polio komt nog amper voor in de wereld dankzij een vaccin dat in de jaren '50 werd geïntroduceerd. In sommige landen, zoals Pakistan, Afghanistan en Nigeria, zijn er wel nog regelmatig epidemieën van de uiterst besmettelijke ziekte.

Meest gelezen