Rusland neemt verzoenender houding aan tegenover Oekraïne

Het ziet ernaar uit dat Rusland zijn toon ten aanzien van Oekraïne aan het matigen is, na enkele opvallende uitspraken over Oekraïne gisteren door premier Medvedev. De Russische minister voor Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov haastte zich vanmorgen om te zeggen dat Oekraïne deel moet blijven uitmaken van "de grote Europese familie". In Oekraïne zelf is de vorming van een overgangsregering overigens uitgesteld tot donderdag.
Sergej Lavrov

"We zijn het erover eens dat het gevaarlijk en contraproductief is om Oekraïne te dwingen tot een keuze voor of tegen ons", zei Lavrov vanmorgen op een persconferentie. "Het is in ons voordeel dat Oekraïne deel uitmaakt van de grote Europese familie, in elke zin van het woord." Gisteren noemde de Russische premier Dimitri Medvedev "het een vergissing om het resultaat van een revolte legitiem te noemen".

Lavrov had vanmorgen een ontmoeting met zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn. De Russische minister benadrukte daarbij nogmaals dat Rusland zich niet wil mengen in de interne aangelegenheden van Oekraïne.

Lavrov sprak zich wel uit tegen de aangekondigde verkiezingen in Oekraïne op 25 mei. "Dat gaat in tegen het akkoord dat vorige week door president Viktor Janoekovitsj en de oppositie is ondertekend en een eind maakte aan de crisis", aldus Lavrov. "Het akkoord stelt dat er enkel presidentsverkiezingen kunnen komen na de aanname van een grondwetsherziening en die is pas voorzien voor september."

Vorming overgangsregering met 2 dagen uitgesteld

Vanmorgen kondigde de Oekraïense interimpresident Oleksandr Toertsjinov aan dat de vorming van een overgangsregering, oorspronkelijk gepland voor vandaag, is uitgesteld tot donderdag. "Ik richt mij tot de leiders van de fracties en de parlementaire groepen, en ik vraag u om de stemming donderdag plaats te laten hebben", zei Toertsjinov, zonder een reden te geven voor het uitstel.

"De beslissing moet donderdag worden genomen. We kunnen niet langer wachten. Voer dag en nacht gesprekken, maar het moet transparant gebeuren", voegde hij eraan toe.

Toertsjinov (kleine foto) liet gisteren weten dat hij verdere toenadering wil tot de Europese Unie, maar ook dat hij de goede relaties met Rusland niet wil verliezen. De Russische premier Dimitri Medvedev zei gisteren evenwel dat hij "grote twijfels over de legitimiteit van een hele reeks machtsorganen die nu in functie zijn" had. De nieuwe regering staat voor een moeilijke diplomatieke taak.

Registratie van kandidaten voor presidentsverkiezingen gestart

Drie maanden voor de geplande presidentsverkiezing is de registratie van de kandidaten begonnen. Pretendenten voor de hoogste staatsfunctie kunnen tot 30 maart hun kandidatuur indienen. Ze moeten 2,5 miljoen grivna (ruim 200.000 euro) waarborg neertellen. Dat heeft de centrale kiescommissie in Kiev meegedeeld.

Het parlement had na de afzetting van president Viktor Janoekovitsj 25 mei vastgelegd als verkiezingsdag. Waar de met een arrestatiebevel gezochte Janoekovitsj zich ophoudt, is onbekend.

Een iemand heeft zich intussen kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen. Voormalig bokser en leider van de pro-Europese UDAR-partij Vitali Klitsjko (kleine foto) bevestigde vanmorgen tegenover journalisten dat hij officieel zijn kandidatuur heeft ingediend.

"Ik ben ervan overtuigd dat de principes en de spelregels in Oekraïne volledig moeten veranderen", aldus Klitsjko. Klitsjko pleitte er enkele maanden geleden nog voor om vanuit de oppositie maar een presidentskandidaat naar voren te schuiven.