Ryanair donderdag van start op Zaventem, bonden betogen

De vakbonden van Brussels Airport zullen donderdag betogen rond de luchthaven. Ze willen "de Belgische sociale wetgeving en arbeidswetgeving laten respecteren". De actie is niet toevallig gepland op de dag dat ook de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair zijn diensten opstart in Zaventem.

"Werknemers kunnen niet de dupe zijn van de woekerende concurrentieslag tussen verschillende bedrijven", klinkt het bij de bonden. De bonden manen de werkgevers op Brussels Airport aan om "de bestaande arbeidswetten, sector-cao's en bedrijfs-cao's toe te passen en de veiligheid voor hun werknemers als topprioriteit te zien".

Daarmee verwijzen de vakbonden naar lagekostenmaatschappijen die niet onder de Belgische wetgeving vallen, zoals Raynair. Daardoor zouden die maatschappijen een concurrentieel voordeel hebben.

"Het afgelopen jaar was voor alle personeelsleden van de luchthaven om meerdere redenen erg bewogen. De flexibilisering en de werkdruk nemen toe, het respect voor de werknemers neemt af. De komst van verschillende lagekostenmaatschappijen doet de werknemers vrezen dat ze het ergste nog niet gezien hebben", besluiten de vakbonden.

De betoging start om 10 uur aan de terminus van de bussen op de luchthaven en eindigt aan de vertrekhal. Daar zullen de actievoerders de directie van Brussels Airport een "Fair Ticket"-banner overhandigen, die ondertekend werd door alle afgevaardigden van de in de luchthaven aanwezige vakbonden.