Seraing vraagt regering om hervorming werkloosheidsuitkering af te schaffen

De PS heeft, in naam van de gemeenteraad van Seraing, een brief gestuurd naar de federale regering waarin ze de afschaffing vraagt van de beperking in de tijd van de inschakelingsuitkering. Dat heeft burgemeester Alain Mathot (PS) bekendgemaakt op de gemeenteraad.

De inschakelingsuitkering is de uitkering die men ontvangt als men nog geen recht heeft op een volledige werkloosheidsuitkering omdat men niet voldoende heeft gewerkt. Meer dan twee jaar geleden is beslist om die inschakelingsuitkering te beperken tot drie jaar. De maatregel zou dus vanaf 1 januari 2015 volop voelbaar worden.

Het stadsbestuur verwijst nu in zijn brief naar het huidige economische klimaat. De maatregel dreigt nog meer mensen in de armoede te duwen, luidt het.Het ABVV waarschuwde eerder al dat ongeveer 55.000 werklozen, van wie 35.000 in Wallonië, getroffen worden. Zij zouden dan een beroep moeten doen op het OCMW, wat de steden en gemeenten geld zal kosten.

Ook Seraing vreest de impact. Het stadsbestuur wijst er maandagavond op dat de jongeren in de streek inspanningen leveren om een baan te vinden, maar dat de regio hard getroffen wordt door verschillende herstructureringen. De stad, aldus Mathot, steekt al zijn energie -samen met Europa, het federale niveau, het gewest en de provincie- in het creëren van aantrekkelijke voorwaarden voor bedrijven en andere projecten die jobs opleveren.

Maar de vraag overschrijdt het aanbod. Door de inschakelingsuitkering te beperken in de tijd dreigt men de concurrentie tussen werkzoekenden en werkenden aan te wakkeren. "Laat ons de werkloosheid bevechten, niet de werklozen", aldus de PS. Ook de PTB+ (PVDA+) en Ecolo dienden een motie in over deze kwestie.

lees ook