Sneller asiel voor homoseksuelen uit Oeganda

Homoseksuele asielzoekers uit Oeganda maken vanaf nu zeer veel kans om asiel te krijgen in ons land. Dat heeft Dirk Van den Bulck, de Commissaris voor de Vluchtelingen, gezegd in een reactie op het nieuws dat Oeganda een omstreden antihomowet heeft uitgevaardigd.
AP2010

"Wij erkenden de situatie in Oeganda daarvoor al als problematisch", stelt Van den Bulck. "Maar met die nieuwe wet is dat nog duidelijker geworden. De kans op erkenning is zeer groot." Van den Bulck wijst er wel op dat er in ons land weinig tot geen asielaanvragen zijn van mensen afkomstig uit Oeganda. Vorig jaar dienden 25 Oegandezen een asielaanvraag in in ons land.

Ook Nederland versoepelt trouwens zijn asielbeleid ten aanzien van Oegandezen van wie de homoseksualiteit "geloofwaardig" is. De Nederlandse staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven noemde de nieuwe wet in Oeganda vanmorgen "draconisch".  "Je kan mensen niet terugsturen", zei Teeven, die de Tweede Kamer "vandaag of morgen" zal informeren over het nieuwe beleid.

De Nederlandse regering schortte gisteren al de hulp aan de Oegandese overheid op.

"Enorme stap terug"

Gisteren ondertekende de Oegandese president Yoweri Museveni een zeer omstreden wet voor de strengere vervolging van holebi's. Homo's en lesbiennes in het Oost-Afrikaanse land riskeren voortaan lange gevangenisstraffen.

En ook wie homo's steunt of homoseksueel gedrag van vrienden of familieleden niet aangeeft, riskeert gerechtelijke vervolging. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International omschrijft de wet als "een enorme stap terug" voor Oeganda. Homoseksualiteit is in de meeste Afrikaanse landen verboden. In Oeganda is seks met iemand van hetzelfde geslacht al van in de koloniale periode verboden.