Spoedartsen: "Verplicht EHBO-lessen op school"

De Vereniging van de Belgische Urgentieartsen wil dat EHBO in elke middelbare school aangeleerd wordt. 250.000 Vlamingen leven immers in gebieden waar de spoedarts niet altijd binnen het kwartier bij de patiënt kan geraken, en dus is het belangrijk dat de omstanders ingrijpen en weten wat ze moeten doen.

Nu gebeurt het slechts in 10 tot 30 procent van de gevallen dat omstanders eerste hulp bieden. Als iemand bijvoorbeeld een hartstilstand heeft, en de spoedarts blijft 15 minuten weg, dan zal de arts niet veel meer kunnen doen, als er in de tussentijd niemand eerste zorg heeft toegediend.

Omstanders aarzelen vaak om in te grijpen, omdat ze niet weten wat ze moeten doen. Daarom vraagt de Vereniging van Belgische Spoedartsen in Het Nieuwsblad dat elke middelbare school de basisprincipes van EHBO zou aanleren. Volgens de vereniging is dat de meest efficiënte manier om de boodschap te verspreiden.

Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) wijst er op dat EHBO sinds 2010 opgenomen is in de eindtermen en dat de scholen uit het secundair zich er dus mee moeten bezighouden. Volgens de Vereniging van Urgentieartsen is dat echter te vrijblijvend.

Meest gelezen