Universal verkoopt voor het eerst meer mp3's dan cd's

Universal, de grootste platenmaatschappij ter wereld, heeft voor het eerst meer muziek in elektronische vorm verkocht dan op cd en/of plaat. 51 procent van de verkochte Universal-muziek werd verkocht via download- of streamingdiensten.

Er werd vorig jaar bij Universal 7 procent meer muziek via het internet verkocht dan op cd en/of plaat. Abonnement- en streamingklanten, zoals bij Spotify, waren goed voor de helft van de totale digitale verkoop.

Patrick Guns van Universal België ziet een verklaring voor de digitale stijging. "In heel wat landen is er helemaal geen cultuur van muziekwinkels. Nu in die landen muziek via het internet kan gekocht worden, stijgt de consumptie gevoelig." In ons land ligt de verkoop via het internet veel lager. 80 procent van de Belgen koopt (legaal) zijn of haar muziek op een ouderwetse cd.