VDAB verfijnt opleidingsaanbod Ford-werknemers

Arbeidsbemiddelaar VDAB gooit zijn aanpak van de Fordwerknemers over een andere boeg. Midden maart komt er een heel concrete opleidingsbrochure waar werknemers op kunnen inspelen. De bedrijven zullen de deelname aan de cursussen steunen. De VDAB wil ook individuele gesprekken met de werknemers voeren om op korte termijn ieders behoefte aan verdere begeleiding te kennen.

De VDAB had eerder al een algemene brochure opgesteld met meer dan 40 opleidingen voor de automotive-medewerkers. "Maar daar is niet veel gebruik van gemaakt, omdat de info te vaag was en omdat er haast geen dagen van economische werkloosheid meer zijn", zegt Hasan Düzgün van de liberale vakbond. "Vandaar dat we hebben aangedrongen op meer concrete opleidingen. We zullen weldra weten op welke dagen de opleidingen starten, waar ze worden gegeven en hoe lang ze duren. Onze werkgevers willen in functie van de gemaakte keuzes, de beurtrol van het wisselend ploegensysteem aanpassen. We hebben bovendien gevraagd om ook opleidingen na de werkuren te organiseren. Gezien we alleen ochtendshifts draaien, kan iedereen in principe vanaf 15 uur een cursus aanvatten."

De VDAB wil bovendien met alle werknemers een gesprek voeren. Topman Fons Leroy heeft dinsdag gezegd dat dit op korte termijn zal gebeuren, zodat alle behoeften en wensen op vlak van begeleiding en opleidingen zeker gekend zijn. "Die directe benadering vinden we goed, want meteen in een traject van loopbaanbegeleiding stappen is voor vele collega's nog te confronterend", aldus nog Düzgün.