Verenigingen roepen op tot sociaal woonbeleid

Verschillende verenigingen die ijveren voor het recht op wonen en strijden tegen armoede, hebben een ijssculptuur onthuld naar aanleiding van twintig jaar recht op wonen in België. De organisaties roepen samen met de bevoegde gewestministers op om een socialer woonbeleid te voeren.

In het bijzijn van Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo) en Waals minister voor Huisvesting Jean-Marc Nollet (Ecolo) hebben de verschillende verenigingen hun ijssculptuur ingehuldigd in La Fonderie in Sint-Jans-Molenbeek.

Vlaams minister Freya Van den Bossche (SP.A) kon om persoonlijke redenen niet aanwezig zijn. De sculptuur staat symbool voor het fragiele recht op wonen.

Want na twintig jaar recht op wonen, staat dat recht voor veel Belgen veel verder dan ooit, vinden de organisaties. Daarom roepen ze de drie gewestelijke overheden en de federale overheid op om een sociaal woonbeleid te voeren dat prioritair aandacht heeft voor gezinnen met een laag inkomen.

"Het beleid van federale en gewestelijke regeringen slaagt er onvoldoende in om de huisvestingscrisis een einde toe te roepen", luidt het. "Een huisvestingscrisis die in de eerste plaats de gezinnen met een laag inkomen treft. Artikel 23 van de Belgische grondwet staat voor te veel mensen verder weg dan ooit."

De initiatiefnemers willen onder meer dat er veel meer openbare woningen van sociale aard komen voor gezinnen met beperkte inkomens op gewestelijk niveau en ze willen fiscale maatregelen die kwalitatief en betaalbaar wonen mogelijk maken op federaal niveau.