"Chapo" Guzman staat voor zes inverdenkingstellingen in VS

De Mexicaanse drugshandelaar Joaquin "Chapo" Guzman, die zaterdag na dertien jaar op de vlucht te zijn geweest, in Mexico werd opgepakt, is het voorwerp van zes inverdenkingstellingen in de Verenigde Staten. Dat werd dinsdag vernomen bij het VS-ministerie van Justitie.
AP2014

Washington is van plan om aan de Mexicaanse regering zijn uitlevering te vragen, maar over een formeel verzoek zullen nog gesprekken tussen de VS en Mexico plaatsvinden. Mocht het tot een uitlevering komen, zal Joaquin Guzman zich moeten verantwoorden voor "drugssmokkel" en "witwassen".

Hij wordt voor beide feiten in verdenking gesteld door de federale parketten van San Diego (Californië), San Antonio (Texas), New York, Chicago (Illinois), Miami (Florida) en Concord (New Hampshire). Ook in Arizona hing hem een vervolging boven het hoofd, maar in mei 2012 kwam daar een einde aan.

Guzmán was de meest gezochte drughandelaar ter wereld. Hij stond aan het hoofd van het drugskartel van Sinaloa. In 1993 was hij in Guatemala opgepakt, maar in 2001 wist hij uit een zwaar beveiligde Mexicaanse gevangenis te ontsnappen.

"El Chapo" was een van de grootste uitvoerders van cocaïne en marihuana naar de Verenigde Staten, maar ook naar Europa en Azië.