"Dries Van Noten schittert in Parijs"

Dries Van Noten heeft in Parijs tijdens de prêt-à-porter modeweek zijn collectie voor de volgende herfst en winter getoond. De verwachtingen zijn altijd torenhoog, maar nooit lijkt hij enigszins teleur te stellen. Binnen enkele dagen opent trouwens ook zijn expo in het Musée des Arts Décoratifs.

Met een beetje vertraging verschijnen de eerste silhouetten op de catwalk, fashionably late noemen ze dat, maar daar kraait geen haan naar als je vertoeft in het, alweer uitstekend uitgekozen, majestueuze decor van Hotel de Ville in Parijs. En vooral ook, Van Noten verrast, charmeert én overtuigt meteen al bij creatie nummer één.

De show kleurt Belgisch met topmodel Hanne Gaby Odiele op de catwalk, Antwerps genie Peter Philips staat in voor make-up en “Black dog painting” van de Belgische groep School is Cool knalt door de boxen. Geen sobere, kleurloze winter voor Dries Van Noten, want de collectie is een perfecte hoogstaande mengelmoes van prints, kleuren, bloemen en sequins (pailletten), exact zoals we Van Noten kennen.

Na goud, overheersend tijdens zijn defilé vorig seizoen, komen nu zilver, grafische en zelfs optische prints aan de beurt. Onmisbaar bij Dries Van Noten zijn de bloemenprints én verrassend element in deze collectie is het gebruik van letterlijk en figuurlijk schitterende sequins (pailletten).

De silhouetten zijn erg divers en uitgesproken, met zelfs hier en daar wat (nep?)bont, maar het resultaat is een prachtig samenhangende collectie met als hoogtepunten de grafische print, de tropische bloemenprint en de fullon sequins jurk. De creaties voelen jaren zeventig aan door het gebruik van oranje, felroze, donkerblauw, rokken en jurken tot onder de knie. Bovenstukken zijn eerder los, met wijde mouwen. Een tikkeltje mannelijk misschien, waar rokken en jurken dan weer het toppunt van elegantie zijn.

De rijke stoffen, de bloemencorsages, de eclectische prints die hij ongegeneerd combineert, Van Noten maakt een excentrieke collectie, maar vergis je niet, ook vooral érg tijdloos, vrouwelijk én ontzettend draagbaar. Met dank aan de manier waarop deze nieuwe collectie zorgvuldig gestyled wordt.

Een staaltje kunst van het nauw samenwerkende en perfect op elkaar ingespeelde topteam van Van Noten. Modeliefhebbers adoreren zijn nieuwe collectie en terecht. Hij doet het toch maar weer, zo’n levendige, ronduit schitterende collectie de catwalk opsturen voor een winterseizoen en toch zo klassevol zijn. Dries Van Noten, onbetwist een van de meesters van de mode.