"Het is aan de regering van Qatar om veiligheidsproblemen aan te pakken"

Hoewel bij de bouw van de voetbalinfrastructuur voor het WK voetbal van 2022 in Qatar al honderden doden onder de buitenlandse arbeiders zijn gevallen, schuift de architect van het meest tot de verbeelding sprekende stadion elke blaam van zich af. "Ik neem het probleem niet licht op, maar het is de regering van Qatar die zich over de veiligheid moet buigen", zei de Iraakse Zaha Hadid gisteren in Londen.
AP2012

De voorbije maanden hebben mensenrechtenorganisaties wereldwijd de werkomstandigheden aangeklaagd van de vele buitenlandse arbeidskrachten die in Qatar de voetbalinfrastructuur voor het WK van 2022 bouwen.

Zo publiceerde het Pravasi Nepali Coordination Committee eind januari cijfers waaruit bleek dat in 2013 minstens 185 Nepalese gastarbeiders zijn omgekomen bij de bouwwerkzaamheden. Ook vele honderden Indiërs hebben bij de bouw intussen het leven gelaten.

Bij wijze van tegemoetkoming aan de storm van kritiek, publiceerde de organisatie van het WK begin deze maand een charter waarin werd beloofd de rechten van de buitenlandse werkkrachten beter te beschermen.

"Niet mijn plicht als architect om dit te behartigen"

Tijdens een lezing in Londen heeft nu ook de Iraakse architect Zaha Hadid zich over de kwestie uitgesproken. Zij ontwierp het Al Wakrah-stadion dat bedoeld is als verwijzing naar een typisch Arabisch vrachtzeilschip, maar waarin velen een "vagina" menen te ontwaren.

"Ik heb niks te maken met de arbeiders", stelde ze. "Wat mij betreft is het een zaak voor de regering. Als zich een probleem stelt, moet zich zich ermee bemoeien. Hopelijk raakt de kwestie snel opgelost."

"Ik neem dit niet licht op, maar het is niet mijn plicht als architect om dit thema te behartigen. Evenmin ligt het in mijn macht om actie te ondernemen. Natuurlijk ben ik bezorgd om de vele doden, maar ik ben ook bezorgd om de doden in Irak. En wat kan ik daar aan doen?"

Naast het Al Akrah-stadion ontwierp Hadid ook de zogenoemde "diamant" die bovenop het Havenhuis in Antwerpen moet komen.