"Ik voel me thuis hier in België"

In 2008 nam de Griekse zangeres Nana Mouskouri officieel afscheid, maar dit jaar wordt ze 80 en dat viert ze samen met haar fans tijdens The Happy Birthday Tour die haar deze week naar België brengt. In "Reyers laat" vertelde ze over haar speciale band met België, over haar liefde voor muziek en over haar geloof in de wederopstanding van Griekenland.

Gisteren trad Mouskouri op in Charleroi, morgen staat ze in de Roma in Antwerpen, vrijdag in Bozar in Brussel en zondag in het Kursaal van Oostende. "België is een van de eerste landen die me in de armen gesloten hebben", zegt de Griekse zangeres. "Ik voel me hier thuis."

Mouskouri benadrukt dat het haar menens was met haar Farewell World Tour. "Ik meende het. Ik zag generaties komen en gaan en ik geloof dat het de jonge mensen zijn die de wereld laten draaien. Maar zingen was mijn eerste liefde en het zal ook mijn laatste zijn."

En daarom wil de zangeres, die wereldwijd naar schatting meer dan 350 miljoen albums verkocht heeft, haar 80e verjaardag met haar fans vieren. "Ik ben dankbaar. Het zingen geeft me energie en ik heb veel liefde ontvangen van het publiek."

Mouskouri heeft altijd in verschillende talen gezongen, zelfs in het Nederlands. "Je komt dichter bij de mensen als je hun eigen muziek brengt. Traditionele muziek is erg verschillend, maar ergens -in hun wortels- ontmoeten al die stijlen elkaar. Cultuur is een manier om mensen begrip te laten hebben voor diepere problemen."

In de jaren 90 zat Mouskouri even in het Europees Parlement. Ze was lid van de Europese Volkspartij, waar Wilfried Martens voorzitter van was. "Ik heb daar hard gewerkt en met heel mijn hart", zegt Mouskouri. "Maar ik ben een artiest en een artiest schenkt hoop en dromen. Als politicus moet je oplossingen aanreiken. Ik ben teruggekeerd naar de muziek omdat ik de mensen zo beter kon helpen."

De crisis in haar vaderland Griekenland, waar ze intussen niet meer woont, raakt haar diep, maar toch blijft Mouskouri hoopvol. "Het stemt me droevig wat er aan de gang is. De Grieken hebben al veel geleden, maar ze zullen eruit geraken. Er zullen oplossingen komen. We moeten gewoon geduld hebben."

Wie is Nana Mouskouri?

Nana Mouskouri is al sinds de jaren 60 wereldwijd bekend. Ze zingt in de meest uiteenlopende talen, onder meer in het Grieks, Frans, Duits, Engels, Spaans, Italiaans, Chinees en Turks.

Ze heeft zo'n 1.350 liedjes opgenomen en 300 gouden en platina platen ontvangen. Ze verkocht naar schatting meer dan 350 miljoen albums. Hierdoor behoort ze tot de top van de best verkopende artiesten ooit.

In 1961 brak ze internationaal door met "Weisse Rosen aus Athen", dat in meerdere talen werd uitgebracht. Daarna scoorde ze met songs als "The three bells", "Quand tu chantes", "Mon enfant" en "Only love".

Meest gelezen