"Link met historische familienaam vervaagt volledig"

Het systeem van de dubbele familienaam zal in de toekomst problemen geven. Dat zegt de vereniging Familiekunde Vlaanderen. De kamercommissie Jusititie heeft gisteren het wetsontwerp over de familienamen goedgekeurd. Daardoor krijgen ouders meer keuzevrijheid om de familienaam van hun kinderen te bepalen. De dubbele familienaam wordt de norm.
© SWNS.com

Alle pasgeboren baby's zullen in de toekomst automatisch een dubbele familienaam krijgen die bestaat uit de achternaam van hun vader, gevolgd door de familienaam van hun moeder. Gisteren keurde de Kamercommissie Justitie daarover een wetsvoorstel goed.

Maar de ouders kunnen ook afwijken van de norm en kiezen voor een andere combinatie, eerst de familienaam van de moeder, gevolgd door die van de vader bijvoorbeeld. Of de ouders kunnen ook één naam kiezen. Het systeem biedt dus veel keuze, volgens sommigen te veel.  "Het systeem zal in de toekomst namelijk problemen geven", stelt Marc Van den Cloot, de voorzitter van de vereniging Familiekunde Vlaanderen".

"Er is natuurlijk wel één duidelijkheid", zegt Van den Cloot. "Men weet wie vader en wie moeder is, tenzij men het omkeert, want dat is mogelijk via het voorstel dat men hier gedaan heeft." Het probleem stelt zich volgens de voorzitter pas echt in de volgende generatie.

"Dan zijn er te veel combinaties", klinkt het. "Als er bijvoorbeeld twee personen huwen die een dubbele naam hebben, dan krijg je tien, twaalf of zestien combinaties. En als men daar begint op in te spelen, en dat gaat verder in de volgende generaties, dan vervaagt de afstammingslijn volledig", besluit Van den Cloot. "Men knipt de link met de historische familienaam volledig door, en dat vinden wij jammer."

"Is hier wel een draagvlak voor?"

Niet enkel de vereniging Familiekunde Vlaanderen maakt bezwaar, ook de Vlaamse Vereniging van Ambtenaren en Beambten van de Burgerlijke Stand ziet problemen.

"Ik vraag mij trouwens af of hier wel een draagvlak voor is", stelt Martine Verbeek, de ondervoorzitter van de vereniging, in een interview in De Morgen. "Dit maakt het allemaal enorm ingewikkeld", besluit ze. "Zaken van erfrecht, bijvoorbeeld, die worden door het systeem moeilijker", zegt Verbeek. "En ook voor ziekenfondsen betekent dit extra werk."

Volgens Sven Eggermont, onderzoeker familierecht aan de Universiteit Antwerpen is er nog een betere regeling mogelijk. "Ik denk dat het beter zou zijn om te kiezen voor de achternaam van de moeder op de eerste plaats en die eventueel aan te vullen met de naam van de vader", zei hij in "De Ochtend" op Radio 1. "De afstamming langs de kant van de moeder is duidelijker of toch standvastiger. De naam van het kind kan dan minder worden betwist."

De uiteindelijke stemming van het nieuwe systeem is wellicht voor na de krokusvakantie.