"Oeganda moet worden veroordeeld voor schending mensenrechten"

Wel Jong Niet Hetero vraagt de federale regering maatregelen te nemen tegen Oeganda nadat de Oegandese president Yoweri Museveni eerder deze week de antihomowet ondertekend heeft. "We vragen niet meteen om de miljoenen die België investeert in Oeganda te bevriezen, maar als Oekraïne wordt veroordeeld met strenge maatregelen als ze mensenrechten schendt, moet hetzelfde gebeuren met Oeganda", aldus woordvoerder Michiel Vanackere.
AP2014
President Museveni ondertekende de antihomowet begin deze week

Vanackere is blij dat België en Nederland hun asielbeleid versoepelen voor homo's die Oeganda willen verlaten, "maar er is meer nodig".

"Men moet gaan kijken hoe een deel van het ontwikkelingsgeld aan Oeganda anders geïnvesteerd kan worden. Nu zou een deel van dat budget bijvoorbeeld gaan naar 4 Oegandese religieuze organisaties die traditionele gezinsplanning aanmoedigen, onbegrijpelijk. Als men gigantische bedragen investeert in ontwikkelingssamenwerking, mag men van dat land verwachten dat het mensenrechten respecteert."

Ondertussen heeft de Oegandese minister van Volksgezondheid verzekerd dat homo's in Oeganda niet zullen worden gediscrimineerd als ze medische hulp nodig hebben.

De minister benadrukt ook dat homo's tegenover artsen open kunnen zijn over hun geaardheid. "Dokters zullen dergelijke informatie vertrouwelijk behandelen."