Aantal te dikke peuters in VS de helft minder dan 10 jaar geleden

Het aantal te dikke peuters in de VS is tussen 2003 en 2012 met bijna de helft afgenomen. Oudere kinderen en volwassenen in het onderzoek hebben daarentegen evenveel overgewicht als tien jaar geleden. Dat melden BBC en NOS.
AP2013

De resultaten van een nieuw Amerikaans gezondheidsonderzoek lijken hoopgevend. Het aantal te dikke peuters in de VS is tussen 2003 en 2012 met bijna de helft afgenomen. Tien jaar geleden was zo'n 14 procent van de Amerikaanse kinderen tussen 2 en 5 jaar nog te zwaar, nu blijkt dat teruggelopen te zijn tot 8 procent.

"Dit is de eerste keer dat we aanwijzingen van enige verbetering zien in eender welke bevolkingsgroep," aldus Cynthia Ogden, auteur van het artikel dat verscheen in het Amerikaanse tijdschrift Journal of the American Medical Association. De onderzoekers konden geen precieze oorzaak noemen, maar meer borstvoeding en een lagere consumptie van frisdrank worden naar voren geschoven als mogelijkheden.

Campagnemakers voor gezonde voeding zeggen dat dit het eerste bewijs is van hun succes. Ook presidentsvrouw Michelle Obama, die zelf betrokken is bij een campagne om het eetgedrag van Amerikaanse kinderen te verbeteren en meer bewegen te stimuleren, zegt heel blij te zijn met de nieuwste onderzoeksresultaten.

Sommige experts wijzen er echter op dat oudere kinderen en volwassenen in het onderzoek nog evenveel overgewicht hebben als tien jaar geleden. Overgewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen in de Verenigde Staten. Een derde van de Amerikaanse kinderen en tieners is te zwaar. Bij volwassenen is dat zelfs twee derde. Onderzoek heeft uitgewezen dat jonge kinderen die te zwaar zijn een grotere kans hebben om later obesitas te ontwikkelen. Ook het risico op kanker, hartfalen en beroertes stijgt.