Al 1,4 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers pedofilie in de Kerk

Het Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik heeft in anderhalf jaar al 1,4 miljoen euro uitgekeerd aan de slachtoffers van verjaarde pedofiliefeiten binnen de Kerk. Dat werd vandaag bekendgemaakt in een jaarverslag van de Opvolgingscommissie Seksueel Misbruik van de Kamer.

Het aantal schadevergoedingen staat intussen op 300. "Tegen dit tempo zouden alle 621 dossiers tegen de zomer van 2015 behandeld kunnen zijn", zegt Paul Martens, emeritus voorzitter van het Grondwettelijk Hof.

De grote meerderheid van de slachtoffers zijn mannen. Een schadevergoeding telt gemiddeld 5.000 euro. Het maximumbedrag, dat nog maar één keer werd toegekend, bedroeg 25.000 euro.

Het Arbitragecentrum werd opgericht in de nasleep van de zaak rond ex-bisschop Roger Vangheluwe, die toegaf zijn minderjarige neefje te hebben misbruikt. Dat leidde tot een stroom aan getuigenissen van andere slachtoffers, vaak over zaken die al lang waren verjaard. Daarom werd een Arbitragecommissie opgericht die toch schadevergoedingen kan uitkeren.