Antwerpen voert strijd tegen drugdealers en illegalen op

De stad Antwerpen treedt steeds strenger op tegen mensen zonder papieren en illegale drugdealers. Zo houdt de politie sinds vorig jaar zogenoemde speracties waarbij hele straten worden afgesloten waarna een identiteitscontrole volgt. Voorts is een overeenkomst met Marokko op poten gezet om illegale Marokkaanse drugdealers meteen naar hun land van herkomst te repatriëren.

Bij een speractie sluit de politie een straat volledig af. Vervolgens wordt de identiteit van iedereen gecontroleerd. Vorig jaar werden die acties vooral in Antwerpen-Noord georganiseerd. Daarbij werden 1.000 mensen mensen die illegaal in het land verbleven, opgepakt.

Sinds vorig jaar heeft de stad ook een overeenkomst met Marokko afgesloten. Illegale drugdealers kunnen zo in samenspraak met de Dienst Vreemdelingenzaken snel naar Marokko worden gerepatrieerd. Sinds mei vorig jaar werden op die manier al 25 dealers teruggestuurd.

"Veel landen weigeren om onderdanen terug te nemen", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Algerije is een voorbeeld. Je kan die mensen dan wel oppakken, maar je kan ze niet eeuwig in de gevangenis steken. Daarom voeren we subtiele onderhandelingen met die landen. Zo proberen we een win-winsituatie te creëren. Met Marokko lukt dat intussen aardig."

De politie werkt ook samen met De Lijn. Wanneer iemand zich op bus of tram niet kan identificeren, wordt de politie erbij gehaald.