Archeologen reconstrueren gladiatorenschool

Een team van Belgische, Oostenrijkse en Duitse archeologen is erin geslaagd een vroegere gladiatorenschool, die in 2011 in de buurt van Wenen werd ontdekt, virtueel in twee en drie dimensies te reconstrueren.

Ze deden dat op basis van archeologische kaarten en plannen van Romeinse gebouwen, straten en infrastructuur, leggen de vorsers uit in het wetenschappelijke tijdschrift Antiquity, dat woensdag verschijnt.

Het Romeinse Rijk had een honderdtal gladiatorenscholen, zoals die in Carnuntum nabij de Oostenrijkse hoofdstad. "Het enige bekende gebouw dat rechtstreeks te vergelijken valt met de ontdekking in Carnuntum, is de deels opgegraven ludus magnus, achter het Colosseum in Rome", preciseert het team.

De site, waar tussen de 40 en 60 gladiatoren werden getraind, is zowat 1.700 jaar oud, net zoals de meeste andere ruïnes die in Carnuntum werden teruggevonden. De totale oppervlakte bedraagt 11.000 vierkante meter. Het centrale plein meet 2.800 vierkante meter.

Carnuntum, gelegen aan de oevers van de Donau, was de hoofdstad van de Romeinse provincie Pannonia.

Meest gelezen