Bedrijven installeren steeds meer bewakingscamera's op de werkvloer

De privacycommissie kreeg vorig jaar meer dan 600 aanvragen om camera's te installeren op de werkvloer, een derde meer dan het jaar ervoor. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.
AP2013

"Almaar meer werkgevers lijken zich te wapenen tegen diefstal door het eigen personeel", zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) aan Gazet van Antwerpen.

"Uit ons onderzoek blijkt dat al 39 procent van alle winkeldiefstallen door eigen mensen gebeurt. Winkeliers zijn dat beu. Camerabeelden zijn dan doorslaggevend als het tot een ontslag om dringende reden komt," aldus Christine Mattheeuws van NSZ.

Eva Wiertz van de Privacycommissie: "We denken dat dit vooral komt omdat het gewoon technisch en financieel gemakkelijker is geworden om camera's te installeren. Het is een logisch gevolg van de modernisering van toezicht, via camera's is dat veel eenvoudiger."

Zomaar een camera plaatsen op de werkvloer kan niet. Een werkgever moet elke medewerker persoonlijk inlichten dat hij gefilmd kan worden. De beelden opvragen mag enkel als er een sterk vermoeden is van bijvoorbeeld diefstal of beschadiging van bedrijfsgoederen.