Dochter van Jörg Haider topkandidate voor Europese verkiezingen

De dochter van de overleden Jörg Haider stelt zich kandidaat voor de Europese verkiezingen. Ze vertegenwoordigt de extreemrechtse BZÖ (Verbond voor de Toekomst van Oostenrijk), die in eigen land de kiesdrempel vorig jaar niet haalde.
Ulrike (links) en haar zus Cornelia op de begrafenis van hun vader Jörge Haider.

Ulrike Haider-Quercia (37) maakt haar kandidatuur bekend in een interview met de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Ze vertegenwoordigt de uiterst rechtse BZÖ, gesticht door haar vader Jörg Haider. Tijdens haar voorstelling in Wenen verkondigde ze haar eurosceptische standpunt.

Ondanks haar geringe politieke ervaring, staat ze voor de moeilijke taak om de campagne te leiden voor haar partij, die tijdens de nationale verkiezingen van september vorig jaar de kiesdrempel niet heeft gehaald. Ook tijdens de vorige Europese verkiezingen van 2009 haalde BZÖ de kiesdrempel niet. Toch slaagde de partij erin dankzij de verhoging van vertegenwoordigers in het Europees Parlement in 2011, een mandaat te bemachtigen voor de toenmalige lijsttrekker Ewald Stadler.

Haar vader Jörg Haider kwam om bij een verkeersongeval in 2008. Hij was voorman van de extreemrechtse FPÖ, totdat hij in 2005 de BZÖ stichtte.