Echtpaar laat hond uit en vindt schat aan gouden munten

Een echtpaar uit Californië dat zijn hond uitliet, heeft een schat aan gouden munten ter waarde van miljoenen dollars gevonden uit de tijd van de Amerikaanse "Gold Rush". Dat meldt Kagin's, een bureau dat gespecialiseerd is in munten en penningen.
AP2014

Het koppel woont in een landelijk gebied in Californië dat bekend staat als "Gold Country", naar de zwerm van goudzoekers die er in de loop van de 19e eeuw neerstreken ten tijde van de zogenoemde "Gold Rush". Ze deden de vondst tijdens een wandeling met hun hond op een deel van hun domein dat ze "Saddle Ridge" noemen.

Aan de voet van een boom ontdekten ze een verroeste metalen doos die boven de grond uitstak. Met behulp van een stok konden ze de doos loswrikken. Binnenin troffen ze tot hun verbazing verschillende gouden munten van 20 dollar die uit de tweede helft van de negentiende eeuw dateren.

Toen ze nadien terugkeerden, stootten ze op de restanten van een tweede doos, die iets dieper ingegraven was. "Na verschillende keren heen en weer te zijn gegaan, en met behulp van een metaaldetector, brachten ze uiteindelijk niet minder dan acht dozen aan de oppervlakte die gevuld waren met meer dan 1.400 zeldzame Amerikaanse gouden munten", luidt het bij Kagin's.

De "Saddle Ridge Hoard" is een uitzonderlijke vondst. Om te beginnen is er de omvang: het is volgens experten de grootste schat ooit die op Amerikaanse bodem werd opgegraven. De stukken verkeren ook nog in uitstekende staat, hoewel ze meer dan honderd jaar onder de grond staken. Minstens veertien munten horen tot de mooiste die ooit van dat model zijn aangetroffen. Eén ervan dateert uit 1866 en wordt op 1 miljoen dollar geschat.

"We hebben ooit al scheepswrakken gevonden waar duizenden gouden munten uit zijn gehaald, maar een schat onder de grond van deze omvang is ongezien", zegt David McCarthy van Kagin's, die de het koppel bijstaat.

De munten worden "binnenkort" op de site van Kagin's en Amazon verkocht. Het koppel wenst anoniem te blijven.

AP2014