Een derde minder levensverzekeringen afgesloten

De sector van de verzekeringen in België is gezond, maar de branche van de individuele levensverzekeringen heeft een enorme dreun gekregen: een derde minder mensen heeft vorig jaar een individuele levensverzekering genomen. Dat heeft Wauthier Robyns, de woordvoerder van Assuralia, de koepelorganisatie van de Belgische verzekeringsmaatschappijen, vandaag gezegd bij de voorstelling van het jaarverslag 2013.
Voor het derde jaar op rij is het aantal auto-ongevallen gedaald.

De oorzaak van de forse terugval is de besparingsmaatregel van de regering om de belasting op de individuele levensverzekering te verdubbelen. "Het was trouwens een slag in het water", zegt Robyns, "want de klanten liepen massaal weg en de maatregel bracht minder op dan verwacht."

Op het vlak van de schadeverzekeringen is de sector gezond, zo zei Robyns. Opmerkelijk is dat het aantal aanrijdingen voor het derde jaar op rij is gedaald. Maar de kosten die zo'n ongeval met zich meebrengt, blijven oplopen. Dat komt omdat de herstelling van de wagen duurder is geworden. Ook de schadevergoedingen voor slachtoffers van een ongeval zijn opgetrokken.

Wat de schade door natuurrampen zoals stormen en overstromingen betreft, prijst de Belgische verzekeringssector zich gelukkig. "We hebben aan het begin en aan het einde van vorig jaar wel enkele stormen gehad, maar in vergelijking met wat er zich heeft voorgedaan in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, valt het in ons land nog erg goed mee", zegt Robyns.

Op de jaarvergadering van Assuralia is Hans Verstraete, de algemeen directeur van KBC Verzekeringen, aangeduid als de nieuwe voorzitter. Hij volgt Bart De Smet op.