Frankrijk weigert drie Rwandezen uit te leveren

Het Franse gerecht heeft de uitwijzing van drie Rwandezen verworpen. Rwanda eist hun uitlevering voor de vermoedelijke rol die ze zouden gespeeld hebben in de genocide van 1994. Daarbij kwamen volgens de VN 800.000 mensen om.
AP1999
Rwanda wil de drie mannen vervolgen voor genocide.

Het Franse Hof van Cassatie heeft vandaag de uitspraak bevestigd van het hof van beroep van Parijs over het niet uitleveren van Claude Muhayimana en Innocent Musabyimana. In een derde arrest besloot het Hof daarnaast ook dat Laurent Serubuga niet uitgeleverd wordt, zoals het hof van beroep van Douai in september van vorig jaar al bepaalde.

Het hof motiveert zijn beslissingen met het principe van de "niet-retroactiviteit van de wet". Volgens dat rechtsbeginsel kan men niet veroordeeld worden voor een misdaad die op het moment van de feiten nog niet vastgelegd was in de wet. Volgens het hof vraagt Rwanda de uitlevering op basis van genocide en misdaden tegen de mensheid, feiten die "niet vervolgd werden door de eisende staat toen ze gepleegd werden".

Genocide wordt in Rwanda wettelijk vervolgd sinds 1996, dus na de moordpartijen van 1994. In Frankrijk zijn misdaden tegen de mensheid opgenomen in het strafwetboek sinds 1994. Het is op basis van die wet dat Pascal Simbikangwa, een voormalige kapitein van de Rwandese presidentiële garde, op dit moment berecht wordt in Parijs. Het is het eerste proces in Frankrijk waarbij de verdachte wordt beschuldigd van genocide.

Muhayimana, een van de mannen van wie Rwanda de uitlevering vraagt, kan misschien ook in Frankrijk berecht worden. De rechtbank van eerste aanleg in Parijs heeft in juni 2013 een gerechtelijk onderzoek tegen hem geopend voor misdaden tegen de mensheid.