Heinz in Turnhout gaat dicht in december 2014

De vestiging van Heinz Turnhout zal volledig gesloten worden tegen december 2014. Dat meldt het ACV vanuit de bijzondere ondernemingsraad. De productie zou grotendeels naar Engeland verhuizen.

Vannacht had de directie de nachtploeg al de opdracht gegeven de productielijnen stil te leggen, wat de argwaan alleen maar groter heeft gemaakt. "Alle lijnen moesten worden gestopt en moesten worden gespoeld en schoongemaakt", zegt Dirk Verhaegen van ACV Voeding en Diensten. "Met het oog op de veiligheid heeft de nachtploeg dit gedaan. Daarna heeft die het werk neergelegd. De ochtendploeg is helemaal niet aan de slag gegaan."

Om 9 uur stond er een bijzondere ondernemingsraad gepland, en daar is besloten dat de vestiging van Heinz in Turnhout tegen december 2014 zal sluiten. Bij Heinz Turnhout werken ongeveer 200 mensen.

"Het verdict is gevallen. De hele vestiging gaat toe", zei Dirk Verhaegen na de ondernemingsraad vanmorgen. "Het zijn de Brazilianen die vanuit Brazilië met een pennentrek de beslissing hebben genomen, en ook in de Nederlandse vestiging verstoppen ze zich. Wie beslist, is hier niet aanwezig en laat anderen het vuile werk opknappen." Volgens de vakbondsman is de lokale directie mee het slachtoffer van de sluiting.

De productie van de Turnhoutse vestiging zou naar verschillende plaatsen verschuiven, maar grotendeels naar het Engelse Telford. "De loonkosten zouden daar de helft lager zijn", klinkt het bij de bonden, al stelt men zich vragen over de juistheid van de cijfers.

Eind oktober was er al onrust in de fabriek. De bonden vreesden toen voor banenverlies nadat Heinz een contract met fastfoodketen McDonald's, dat zowat 45 procent van de productie van Turnhout afneemt, had verloren. Naar verluidt struikelde McDonald's toen over de aanstelling van Bernardo Hees als topman bij Heinz. Hees stond voordien aan het roer bij Burger King, de grote concurrent van McDonald's. Volgens Laura Snyders van ABVV Horval speelt het wegvallen van dat contract nu deels mee, hoewel er vervangend werk was gevonden.

De 150 arbeiders en 45 bedienden van het bedrijf mogen de rest van de week thuisblijven met behoud van loon. Tegen 10 maart zou de productie volledig hervat moeten worden.

Wat wordt er bij Heinz Turnhout gemaakt?

Heinz Turnhout produceert porties sauzen in vier verschillende verpakkingsvormen: dippotjes, zakjes, minibokaaltjes uit glas en de zogenoemde "SqueezMe"-verpakking. Deze SqueezMe-productlijn in Turnhout is uniek in de wereld.

De oude portiefabriek in de Turnhoutse Bleukenlaan werd in 1999 overgenomen door de Amerikaanse multinational H.J. Heinz. Nu produceert de fabriek jaarlijks meer dan 600 miljoen eenheden aan sauzen en confituren. Voor 90 procent vinden die hun afzet in het buitenland, vooral bij fastfoodketens. Volgens de website gaat de naam Turnhout zo jaarlijks voor meer dan een half miljard keer door de handen van een buitenlander.

Meest gelezen