Hezbollah zweert vergelding voor raketinval

De Libanese sjiitische organisatie Hezbollah zegt dat ze op wraak zint voor de Israëlische luchtaanval maandagavond op een van haar bolwerken in Janta, een dorpje nabij de Libanees-Syrische grens. Israël ontkent noch bevestigt intussen betrokkenheid bij de aanval. De Libanese Hezbollah heeft nauwe banden met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

"We zullen vergelding zoeken voor deze Israëlische agressie. Het verzet zal het juiste tijdstip, de juiste plaats en de juiste manier hiervoor zoeken", luidde het in de verklaring van Hezbollah.

De Libanese regering en de Hezbollah wilden in eerste instantie niet reageren op het nieuws van de luchtaanval. Als de aantijgingen van vandaag kloppen, dan gaat het om de eerste Israëlische luchtaanval op Libanees grondgebied sinds de start van het conflict in buurland Syrië drie jaar geleden. Israël vuurde wel al artillerievuur af richting Libanon en verrichtte gelijkaardige luchtaanvallen op vermeende wapentransporten vanuit Syrië naar Libanon. Israël zelf zwijgt nog steeds in alle talen over het incident.

Aanslepend conflict

Israël en de Hezbollah zijn gezworen vijanden en voerden in 2006 een maand oorlog. Israël verdenkt Hezbollah ervan dat het sindsdien zijn wapen- en rakettenarsenaal heeft aangevuld met wapens die tot in Israël kunnen reiken. Israël heeft in het Syrische conflict nooit officieel stelling ingenomen maar premier Benjamin Netanyahu heeft wel al herhaaldelijk gezegd dat hij actie zou ondernemen tegen de Syrische wapenlevering aan de Hezbollah.

De sjiitische militie Hezbollah vecht in Syrië samen met het Syrische leger tegen de rebellen en heeft op die manier al verschillende honderden militanten verloren. In de grensstreek met Syrië houden zich veel Syriëstrijders en wapensmokkelaars schuil. Hezbollah heeft er verscheidene trainingskampen. De luchtaanval veroorzaakte, volgens de Hezbollah, alleen maar materiële schade, er zouden geen slachtoffers gevallen zijn.