Investering van 20 miljoen in mijngebouw Waterschei

Het Autonoom Gemeentebedrijf Genk gaat 20 miljoen euro investeren voor de eerste inrichtingswerken in het hoofdgebouw van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei (Genk). Er komen onder meer een auditorium, horecafaciliteiten en een centrum voor kinderopvang. Burgemeester Wim Dries (CD&V) heeft vanmiddag de plannen ontvouwd.

Thor Park is de naam van de technologiecampus die op 90 hectare van het voormalige mijnterrein van Waterschei zal verrijzen. Er wordt vooral gemikt op het aantrekken van hoogwaardige bedrijven en onderzoeksinstellingen.

In het 22.000 vierkante meter grote hoofdgebouw van de vroegere mijnzetel zullen een aantal faciliteiten worden ondergebracht die door de omliggende ondernemingen en de buurtbewoners zullen kunnen gebruikt worden. "Het gebouw zal een volledig nieuwe invulling krijgen en een actieve functie vervullen als business- en ontmoetingsplek voor de campus en de stad", zegt Wim Dries.

De inrichting is in de eerste fase vooral gericht op de renovatie en het toevoegen van nieuwe functies aan de rechterzijde van het gebouw. Daar komen onder meer een horecaplein, een auditorium, vergaderzalen en kinderopvang. De linkerzijde wordt pas later gerenoveerd en zal tot dan ter beschikking worden gesteld als eventlocatie. Het Mijndepot verhuist tijdelijk naar deze kant.

Bij de renovatie zullen diverse duurzame technieken worden gebruikt om het energieverlies tegen te gaan en een voorbeeldrol te vervullen in milieuvriendelijke oplossingen. Dat zijn de initiatiefnemers aan zichzelf verplicht, aangezien de hoofdmoot van de nieuwe bedrijven die ze willen aantrekken, actief zal zijn in de ontwikkeling van slimme energietoepassingen.