Is zwarte vlieg oorzaak van knikkebolziekte?

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent hebben aanwijzingen dat de zwarte vlieg de veroorzaker is van de knikkebolziekte, een ziekte die in Oost-Afrika voorkomt en waaraan jaarlijks vele kinderen overlijden. De universiteiten zoeken naar fondsen om de hypothese te kunnen onderzoeken.
AP2012
Een 14-jarig meisje uit Oeganda met knikkebolziekte.

Onderzoekers speuren al tientallen jaren naar de oorzaak van de knikkebolziekte, een neurologische aandoening die gepaard gaat met epileptische aanvallen, cognitieve achteruitgang en groeistoornissen, en die vooral bij kinderen voorkomt. De ziekte, genoemd naar het symptoom van het knikkebollen, komt voor in Tanzania, Zuid-Soedan en recenter in Oeganda. Tussen 10.00 en 15.000 kinderen lijden eraan en velen sterven aan de ziekte.

Al tientallen jaren wordt de ziekte onderzocht, maar de oorzaak werd nog niet gevonden. Aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent ziet men nu mogelijk een rol voor de zwarte vlieg. "De ziekte werd tot op heden enkel gevonden in gebieden waar ook rivierblindheid voorkomt", legt infectieziektespecialist Bob Coleblunders (UA) uit. "Rivierblindheid is een wormziekte die wordt overgebracht door een zwarte vlieg. Deze zwarte vlieg draagt mogelijk ook een virus over dat de hersenen kan aantasten." Als de hypothese bevestigd wordt, kan de knikkebolziekte bestreden worden door verdelging van de vlieg.

Voor het onderzoek vertrekt Coleblunders zo snel mogelijk naar Zuid-Soedan en Oeganda. "Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk meer geld beschikbaar wordt gemaakt voor onderzoek naar de mysterieuze knikkebolziekte. Alleen zo kunnen we op korte termijn een doorbraak forceren", zegt Kristien Verbrugghen, directeur van de UOS-afdeling van de Vlaamse universiteitenraad VLIR, die het onderzoek ondersteunt.

AP2007