Israël schuldig aan dodelijk geweld op Westelijke Jordaanoever

Amnesty International heeft donderdag een rapport gepubliceerd waarin het Israël beschuldigt van het gebruik van "blind geweld" op de Westelijke Jordaanoever.

In het rapport "Trigger-happy: Israel's use of excessive force in the West Bank" verzamelt de ngo bewijsmateriaal over de dood van 22 Palestijnse burgers, die allen het voorbije jaar omkwamen. De meesten onder hen waren jonger dan 25, minstens vier waren kinderen.

Het rapport beschrijft het door de Israëlische ordediensten "willekeurig en bruut" gebruikte geweld tegen Palestijnen sinds januari 2011. "Het bloedvergieten en het aantal mensenrechtenschendingen in de bezette gebieden neemt zichtbaar toe", stelt Amnesty. De cijfers spreken voor zich: "gedurende de laatste drie jaar werden minstens 261 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, onder wie 67 kinderen, ernstig verwond door kogels van Israëlische ordediensten".

Volgens de ngo verwonden Israëlische ordetroepen regelmatig Palestijnse burgers zonder dat zij een onmiddellijke bedreiging vormen. Ook wordt op willekeurige basis geweld gebruikt tegen vreedzame betogers. "De frequentie en hardnekkigheid van dat geweld sterkt ons vermoeden dat het deel uitmaakt van een bewust Israëlisch beleid. Zeker als je ook nog eens in rekening brengt dat de daders ongestraft blijven."

Amnesty roept de Israëlische overheid op het recht op vreedzaam betogen van de Palestijnen te respecteren en pleit voor "onafhankelijk en diepgaand" onderzoek naar het geweld door de ordediensten. De ngo vraagt daarnaast de internationale gemeenschap "om alle transfers van wapens, munitie en ander daaraan gerelateerd materieel aan Israël op te schorten".

In een briefing van september 2013, "Shut Up We are the Police", beschrijft Amnesty de mensenrechtenschendingen die ook de Palestijnse autoriteiten begaan tegen Palestijnse betogers op de Westelijke Jordaanoever.