Jatsenjoek voorgedragen als premier voor Oekraïne

De pro-Europese oppositieleider Arseni Jatsenjoek is voorgedragen voor het premierschap in Oekraïne. De voordracht komt van de zogenoemde raad van Maidan, waar politieke leiders van het protest, maatschappelijke organisaties en radicale groepen deel van uitmaken. Intussen kwam het vandaag tot rellen op de Krim tussen etnisch islamitische Tataren en pro-Russische demonstranten.

De voordracht van Jatsenjoek gebeurde voor een grote menigte op het Onafhankelijkheidsplein (Maidan) in Kiev. Jatsenjoek is de leider van de partij van de voormalige premier Joelija Timosjenko. Hij wordt gezien als een technocraat. De aankondiging werd onthaald op gejuich maar ook op gefluit.

De voordracht moet morgen nog door het parlement worden goedgekeurd. Dan vindt ook de definitieve formatie van de nieuwe regering plaats.

Interim-president Oleksandr Toertsjinov kondigde eerder al aan dat de nieuwe regering impopulaire maatregelen zal moeten nemen om een faillissement van het land af te wenden. De Verenigde Staten zullen borg staan voor een lening van een miljard dollar.

Onrust op de Krim

Vandaag is het ook erg onrustig geweest op de Krim, een pro-Russisch schiereiland, waar rivaliserende Oekraïense groepen met elkaar op de vuist zijn gegaan. In Simferopol, de hoofdstad van de Krim, scandeerden Tataren leuzen als "Oekraïne is geen Rusland". Pro-Russische betogers zwaaiden dan weer met Russische vlaggen.

Volgens het persbureau Interfax viel er één dode: een oudere man bezweek mogelijk aan de gevolgen van een hartaanval. Er raakten ook twintig mensen gewond.

AP2014

Europese ministers naar Oekraïne

De ministers van Buitenlandse Zaken van Hongarije, Slovakije en Tsjechië trekken vrijdag naar Oekraïne. Ze zullen praten met de nieuwe regering. Vorige week hadden de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Polen en Frankrijk al een gesprek met de vorige machtshebbers en de oppositie. Dat leidde toen tot een akkoord.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry riep vandaag op de soevereiniteit van Oekraïne te respecteren. Hij reageerde hiermee op de "paraatheidsoefening" van Rusland. De Russische premier Poetin beval extra militaire oefeningen in het westen van Rusland, vlak bij Oekraïne. Officieel wordt er geen verband gelegd met de situatie in Oekraïne, maar het bevel komt dreigend over.

Internationaal arrestatiebevel

Tegen de afgezette Oekraïense president Janoekovitsj is nu ook een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood van meer dan honderd betogers op en rond het Onafhankelijkheidsplein vorige week.

Het is nog altijd onduidelijk waar Janoekovitsj zich momenteel bevindt. Het nieuwe regime heeft vermoedens dat hij zich schuilhoudt op de Krim.