Kan nieuwe pomp wateroverlast in Maldegem en Sint-Laureins verhelpen?

Dankzij een nieuwe, reusachtige pomp in de haven van Zeebrugge zullen de Oost-Vlaamse gemeentes Maldegem en Sint-Laureins in de toekomst wellicht minder met wateroverlast kampen. De pomp kan gigantische hoeveelheden water van het Schipdonkkanaal naar het Leopoldkanaal overhevelen, wat de afvoer van overtollig water moet verbeteren.

De pomp moet de wateroverlast in de West-Vlaamse polders in de toekomst vermijden, maar ook in de Oost-Vlaamse gemeentes Maldegem en Sint-Laureins. Die worden omgeven door het Schipdonkkanaal en het Leopoldkanaal. Die liggen niet op hetzelfde niveau en dat veroorzaakte in het verleden soms problemen.

"Het Leopoldkanaal ligt een stuk lager dan het Schipdonkkanaal waardoor het bij hoogtij minder water naar zee kan laten afvloeien", zegt Claudia Van Vooren van Waterwegen en Zeekanaal. "Met de komst van de nieuwe pomp kan sneller worden gereageerd wanneer het waterpeil stijgt. Zo kunnen we huizen en landbouwgronden beter beschermen."