Maasmechelen verlaagt minimumleeftijd GAS-boetes tot 14 jaar

Maasmechelen is van plan het GAS-reglement te verscherpen. Dat kan omdat de wet over de GAS-boetes recent is veranderd. Zo gaat in de Limburgse gemeente de minimumleeftijd naar beneden zodat nu ook 14-jarigen een GAS-boete kunnen krijgen.

Hoewel verschillende gemeenten recent hun GAS-reglement hebben versoepeld, heeft Maasmechelen beslist de regels strenger te maken. Zo kunnen voortaan ook 14-jarigen een GAS-boete worden opgelegd.

"We hebben dit besproken met onze preventiedienst en onze politiedienst", zegt burgemeester Raf Terwingen (CD&V). "Zij vinden het een goed idee om het speelveld uit te breiden. Als we vroeger groepjes jongeren van 15 en 16 aantroffen, konden we enkel de 16-jarigen aanpakken."

"De Vlaamse Jeugdraad had de lokale afdeling opgeroepen om tegen te zijn, maar wij hebben hen kunnen overtuigen met het argument dat we een stevig begeleidend systeem zouden inbouwen in het GAS-reglement."

Naast het verlagen van de minimumleeftijd gaan ook de tarieven van de GAS-boetes omhoog wanneer iemand meer dan eens wordt betrapt.