Man riskeert 5 jaar cel voor valse getuigenis op assisenproces

In Gent is vanmorgen een proces over meineed begonnen. De man die terechtstaat, was in 2010 kroongetuige op het assisenproces over de moord op de 17-jarige Joke Van Steen. Hij wees toen de beschuldigde Olav Herreman aan als moordenaar. Omdat die verklaring ongeloofwaardig overkwam, werd Herreman vrijgesproken. Later gaf de kroongetuige toe dat hij alles verzonnen heeft. Het gebeurt zelden dat iemand terechtstaat voor liegen tijdens een getuigenis onder eed in de rechtszaal.
BELGA/CLAUS
De valselijk beschuldigde Olav Herreman werd in 2010 vrijgesproken

De jury van het Gentse hof van assisen had in mei 2010 Olav Herreman vrijgesproken voor de moord op de toen 17-jarige Joke Van Steen in Oudenaarde.

Van Steen werd in de nacht van 11 op 12 november 1995 om het leven gebracht toen ze 's nachts van een fuif naar huis fietste. Haar lichaam werd gevonden in een gracht in de Reytemeersen, een afgelegen gebied tussen de Schelde en de Oudenaardse deelgemeente Welden.

Olav Herreman werd in 2000 aangehouden, nadat hij door zijn ex-vriend V.M. aangewezen was als de moordenaar van het meisje. Volgens V.M zou Herreman Joke Van Steen van haar fiets getrokken hebben en haar betast en geslagen hebben, waarna V.M. was weggereden met de fiets van het meisje.

Pas eind vorig jaar gaf de man toe dat hij alles verzonnen heeft en dat hij Van Steen nog nooit gezien had. Op de vraag waarom hij Herreman beschuldigde, reageerde hij dat hij de ernst ervan niet besefte. Voor zijn valse getuigenis riskeert hij nu 5 jaar cel.