Nederlands gangsterduo opgepakt in Duitsland

In het Duitse plaatsje Schwerte nabij Dortmund zijn Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan opgepakt. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS en het nieuws is bevestigd door de Duitse politie. Van der Ploeg en Bircan werden zowel door de Duitse als Nederlandse politie gezocht voor een reeks gijzelingen en een schietincident. Ze worden beschouwd als "erg gevaarlijk".
Foto Kurt bvba

Eerder was de auto van het voortvluchtige Nederlandse duo al opgedoken in de Duitse stad Münster. Maar hun precieze verblijfplaats bleef een raadsel.

In de Duitse media werd druk over het tweetal gespeculeerd. Volgens de Münstersche Zeitung vermoedde de politie dat de twee zich in het westen van Münster ophielden. De Kölner Express wist echter te melden dat het tweetal door verscheidene voorbijgangers gezien waren in Keulen. En Nederlandse media wisten dat speurders van de Keulse politie de hotelrecepties afliepen met foto's van het voortvluchtige stel.

"Arrestatie verliep zonder geweld"

Uiteindelijk blijkt nu dat het gangsterduo zich ophield in een hotel in Schwerte, ten zuidoosten van Dortmund. Schwerte ligt op zo'n 65 kilometer van Münster. De Duitse politie kwam hen op het spoor na tips van inwoners van Schwerte. "Nadat de tip binnengekomen was, is de politie meteen ter plaatse gegaan en kon ze het koppel aanhouden. Dat is zonder veel problemen verlopen, niemand is gewond geraakt. Ook is er geen moment sprake geweest van een gevaarlijke situatie", zei een woordvoerster van de politie. Nog volgens de politie is er bij de arrestatie een vuurwapen aangetroffen.

Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19) zouden maandag een gezin gegijzeld hebben in Enschede, in de Nederlandse provincie Overijssel. Ze namen de vader mee in zijn auto en lieten hem later vrij in het Duitse Ahaus, net over de grens met Nederland. De verdachten gingen er vervolgens vandoor in zijn blauwe Honda CRV. Maandag zouden de twee ook een man beschoten hebben op een Enschedese camping. Het slachtoffer is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

De Nederlandse politie was al bijna twee weken op zoek naar het duo, onder meer voor een gewapende overval vorige dinsdag op een huis in Lage Mierde, vlak bij de Belgische grens. De bewoner van het huis zou daarbij ernstig mishandeld zijn. Gisteren opende de politie uiteindelijk een klopjacht op de twee.

Het is overigens niet de eerste keer dat het tweetal is opgepakt. Van der Ploeg en Bircan werden half december al in de kraag gevat door de politie in Groningen, nadat ze tijdens een politiecontrole waren gevlucht. De politie kon hen uiteindelijk na een wilde achtervolging aanhouden. Het Openbaar Ministerie bepaalde toen dat van der Ploeg en Bircan weer op vrije voeten moesten komen.
Op Twitter bedankte de Nederlandse en Duitse politie de burgers vandaag voor hun hulp.