Obama dreigt met volledige terugtrekking uit Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft ermee gedreigd om alle Amerikaanse soldaten nog dit jaar terug te trekken uit Afghanistan. Dat deed hij in een telefoontje met de Afghaanse president Hamid Karzai.
AP2013

Obama wil dat Karzai een veiligheidspact ondertekent, dat onder andere juridische bescherming biedt aan Amerikaanse soldaten in Afghanistan. In april zijn er verkiezingen en Karzai lijkt de ondertekening aan zijn opvolger te willen laten. De VS is bereid om afspraken te maken met de nieuwe president, maar Washington benadrukt dat hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat het zijn missie in Afghanistan zal afslanken.

Het is de bedoeling dat er na dit jaar nog zo'n 10.000 Amerikaanse militairen in Afghanistan verblijven. Zij zouden worden ingezet voor anti-terreuroperaties en voor het trainen van Afghaanse veiligheidstroepen. Obama dreigt er nu dus mee die regeling teniet te doen, als Karzai het veiligheidspact niet ondertekent.

De VS en Afghanistan sloten eind vorig jaar al een akkoord over het veiligheidspact en ook de Grote Raad (Loya Jirga) met zo'n 2.500 stamoudsten stemde ermee in, maar Karzai heeft zijn handtekening nog altijd niet gezet. Hij wil eerst vredesoverleg met de taliban op gang brengen. Dat meldt de NOS.

Eerder kwam Karzai al in aanvaring met Susan Rice, de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur. Zij waarschuwde hem eind november al voor een volledige terugtrekking. De relatie tussen Washington en Kaboel is de laatste jaren sterk verslechterd. Karzai liet zich herhaaldelijk op anti-Amerikaanse uitspraken betrappen en deze maand besloot hij nog tegen de zin van de VS in om 65 gevangenen vrij te laten.