Rock Werchter verbiedt kraampjes langs de weg

Alle eet- en drankkraampjes op straat in Haacht tijdens Rock Werchter verdwijnen om veiligheidsredenen. Ook enkele campings zullen dit jaar voor het eerst door het festival zelf worden uitgebaat. Dat schrijven de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen en is ons bevestigd door Live Nation.

Langs de weg van en naar de festivalweide van Rock Werchter in Haacht staan traditioneel allerlei kraampjes. Die moeten dit jaar wijken op de openbare weg in Haacht. "Op vraag van de veiligheidsdiensten", zegt woordvoerster Nele Bigaré van organisator Live Nation. "Zij kunnen tijdens interventies makkelijker werken op een weg zonder standjes."

In de plaats van de standjes komt er een "marktplein" dat Live Nation zelf zal uitbaten. "Er komen dranktogen, eetstanden en animatie. Het zal trouwens voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor wie geen ticket heeft", aldus Bigaré. Verenigingen mogen medewerkers leveren die er zullen werken, naar hun zeggen voor 7 euro per uur en een festivalticket.

Ook de uitbating van enkele campings zal vanaf dit jaar onder Live Nation vallen. Jarenlang werd dit gedaan door een team van het West-Vlaamse slachthuis dat de gronden in zijn bezit heeft. Het werkte daarvoor nauw samen met de verenigingen, maar verhuren de gronden vanaf nu aan het festival.

Rock Werchter wil de campingbeleving naar een hoger niveau brengen. Bij die camping zal een soort marktplein komen waar drank- en eetstanden zullen staan. Die centrale marktplaats is voor iedereen toegankelijk. Elke vereniging die een stand had op de openbare weg in Haacht, zal door Live Nation gecontacteerd worden om een nieuwe samenwerking te bespreken. "Elke vereniging die voor de festivalorganisatie werkt, zal worden vergoed zoals voorheen", meldt Live Nation.