Spaanse gitarist Paco de Lucia is overleden

De invloedrijke Spaanse flamencogitarist Paco de Lucia is op 66-jarige leeftijd overleden in Mexico. Hij is bekend van The Guitar Trio. De Lucia is een van de meest gelauwerde gitaristen van zijn generatie en begon zijn carrière op jonge leeftijd. Midden de jaren 70 brak hij definitief door met "Entre dos aguas", de eerste rumba die door een flamencogitarist werd opgenomen.

De Spaanse gitarist Paco de Lucia is op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval in Mexico. Dat heeft de burgemeester van de Spaanse Algeciras gemeld. Algeciras is de Andalusische geboortestad van de Lucia.

Paco de Lucia is een van de belangrijkste flamencoartiesten van het tweede deel van de twintigste eeuw. De Lucia nam zijn eerste albums op begin de jaren 60 en groeide uit tot een vernieuwer van de flamenco- en gitaarmuziek.

Zijn grote doorbraak beleefde hij in 1976 toen hij de rumba "Entre dos aguas" opnam. Het nummer werd een groot succes, maar flamencopuristen konden de frivole muzikale uitstap van de Lucia minder appreciëren. De Lucia verdedigde zijn keuze. "Ik zal altijd trouw blijven aan de traditionele vormen van flamenco, maar er moet plaats zijn voor ontwikkeling", klonk het.

Daarna maakte hij furore met The Guitar Trio. De Lucia begon het trio met John McLaughlin en Larry Coryell eind de jaren 70. Coryell werd in 1981 vervangen door Al Di Meola en in die bezetting werden drie succesvolle albums opgenomen.

Paco de Lucia is ook bekend van zijn Paco de Lucia Sextet, waarin hij speelde met twee van zijn broers, en zijn verschillende samenwerkingen met andere artiesten. Hij speelde ook klassiek, jazz en fusion. Tijdens zijn carrière werd hij bekroond met verschillende prijzen, waaronder de Latin Grammy Award voor beste flamencoalbum. In 2004 ontving de gitarist en componist de prestigieuze Prins van Asturias Prijs.

Meest gelezen