Straatsburg keurt strengere tabaksrichtlijn goed

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft vandaag enkele maatregelen goedgekeurd die de productie en de verkoop van tabak verder aan banden leggen. Doel is dat minder jongeren beginnen met roken. Zo worden onder meer sigaretten met smaakstoffen verboden.

Alle toegevoegde smaken in sigaretten en roltabak, die erop gericht zijn tabaksproducten aantrekkelijker te maken, worden verboden. Enkel de populaire mentholsigaretten mogen nog tot 2020 verkocht worden. Volgens de linkse fracties in het parlement werd die uitzondering bekomen na intensief gelobby van de tabaksindustrie.

In elektronische sigaretten worden smaakversterkers wel toegelaten, het nicotinegehalte wordt wel beperkt tot 20mg/ml. De nationale overheden mogen kiezen hoe de verkoop van deze e-sigaretten georganiseerd wordt. Ze zullen ofwel in de gewone handel te koop zijn, ofwel als een geneesmiddel beschouwd worden en dan ook via de bijbehorende wetgeving in omloop worden gebracht. Navullingen zijn toegestaan, maar die moeten veilig zijn, zeker voor kinderen. Voor elektronische sigaretten en gewone tabaksproducten gelden dezelfde publiciteitsregels.

De gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen moeten voortaan in fotoformaat zijn en 65 procent van de oppervlakte beslaan - op voor- én achterkant. Pakjes met minder dan twintig sigaretten mogen niet meer verkocht worden.

Tabaksfabrikanten hadden liever minder strenge maatregelen goedgekeurd gezien en hebben dan ook de voorbije maanden hard tegen de nieuwe regels gelobbyd. Nu is de nieuwe verstrengde wetgeving toch goedgekeurd door het Europees Parlement. Jaarlijks sterven in de Europese Unie ongeveer 700.000 mensen aan de gevolgen van roken.