VS-gerecht beveelt verwijdering anti-islamfilm van YouTube

De anti-islamfilm "Innocence of Muslims", die in 2012 een golf van geweld veroorzaake in moslimlanden, moet van de videosite YouTube worden verwijderd. Dat heeft een Amerikaans hof van beroep woensdag beslist.

Het hof verbrak de eerdere beslissing van een rechtbank die had geweigerd de verwijdering te bevelen.
De klacht werd ingediend door Cindy Lee Garcia, één van de actrices uit de film. Zij werd door de maker van de film overtuigd op te draven in een film genaamd "Desert Warrior". Die kwam nooit uit, maar de actrice ontdekte op YouTube een andere film - "Innocence of Muslims" - waarin scenes uit de eerdere film werden hergebruikt en nagesynchroniseerd met anti-islamdialogen.
In zijn arrest stelde het hof van beroep dat de maker van de film, Mark Basseley Youssef, "de impliciete gebruiksrechten op het werk van de actrice heeft overtreden". De rechters vinden ook dat er mogelijk onherstelbare schade kan worden aangericht bij ontstentenis van een bevel om de film te verwijderen omdat de klaagster doodsbedreigingen kreeg".
De anti-islamitische film leidde wereldwijd tot protesten van moslims. In het Midden-Oosten vielen daarbij zelf doden. Youssef werd in november 2012 veroordeeld tot 1 jaar cel wegens het overtreden van zijn voorwaardelijke vrijlating in een zaak van bankfraude

lees ook