Werk- en celstraffen voor mishandelende agenten

In Brussel is het proces afgelopen tegen dertien agenten van de spoorwegpolitie die terechtstonden voor brutaal optreden en mishandeling van arrestanten, onder wie daklozen. Ze zijn veroordeeld tot werkstraffen en celstraffen tot 40 maanden met uitstel.

Elf agenten werden schuldig bevonden, twee werden vrijgesproken op grond van twijfel.

Een van de veroordeelde agenten kreeg een werkstraf, de anderen werden veroordeeld tot celstraffen tussen 12 en 40 maanden met uitstel. Dat betekent dat ze niet effectief naar de gevangenis moeten. Een agent die niet kwam opdagen in de rechtbank, moet wel naar de cel.

De verdachten maakten deel uit van de federale spoorwegpolitie en stonden in het Brusselse Zuidstation in voor de ordehandhaving. Ze stonden terecht voor mishandelingen en vernederingen van mensen die in en rond het station werden opgepakt. Hun brutale optreden nam soms zware vormen aan. De arrestanten werden herhaaldelijk in het kruis getrapt, met geweld op de grond gegooid en geslagen.

Meest gelezen