Zware celstraffen voor moordenaars Britse soldaat

In Londen zijn de twee daders van de moord op soldaat Lee Rigby veroordeeld tot tientallen jaren cel. De twee moslimbekeerlingen staken de 25-jarige oorlogsveteraan in mei vorig jaar in Woolwich op klaarlichte dag dood op straat. Het slachtoffer had geen dienst op het moment van de moord. De wreedheid waarmee de daders te werk gingen, schokte de Britten en was op haar beurt de aanleiding voor heel wat anti-moslimgeweld.

De 29-jarige Michael Adebolajo werd door de rechter in de Old Bailey veroordeeld tot levenslang. Zijn mededader, de 22-jarige Michael Adebowale moet voor minstens 45 jaar de gevangenis in.

De twee beklaagden begonnen amok te maken toen de rechter de uitspraak begon voor te lezen. Het kwam tot een handgemeen met de bewakingsagenten. Daarop stuurde de rechter de beklaagden terug naar hun cel.

Abdebolajo en Adebowale werden in december vorig jaar schuldig bevonden aan de moord in Woolwich, ten zuidoosten van Londen. De moord veroorzaakte heel wat ophef, de videobeelden van een van de daders die met bebloede handen zijn daad verantwoordde, gingen de wereld rond. De moord vormde de aanleiding voor heel wat antimoslimstraatgeweld.