Zwitserse studenten mogen niet meer op Erasmus

Vanaf het volgende academiejaar kunnen Zwitserse studenten niet meer deelnemen aan het Erasmusprogramma. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

De onderhandelingen over de deelname van Zwitserland aan Horizon 2020 (een onderzoeksprogramma waarin Zwitserse onderzoekers en bedrijven Europees geld krijgen) en Erasmus (waarbij studenten via een uitwisseling overal in Europa kunnen studeren) werden eerder deze maand al opgeschort.

Dat was een gevolg van de beslissing van Zwitserland om een akkoord met Kroatië niet te tekenen. Volgens dat akkoord hadden Kroaten binnenkort in Zwitserland mogen werken. Maar de Zwitserse regering vindt dat dat niet meer kan, nu iets meer dan de helft van de Zwitsers op 9 februari in een referendum heeft beslist dat migratie naar hun land beperkt moet worden.

De beslissing van de Zwitsers staat haaks op het principe van vrij verkeer van personen, een van de basisvoorwaarden van de hechte samenwerking met de Europese Unie.

De schorsing van het Erasmusprogramma heeft geen gevolgen voor het lopende academiejaar, maar wel voor het volgende. "Het is nu volledig duidelijk dat Zwitserse studenten bij de start van het volgende academiejaar niet kunnen deelnemen aan het Erasmusprogramma", zegt een woordvoerder.