9,3 miljard euro verlies voor GDF Suez

GDF Suez heeft in 2013 een nettoverlies moeten slikken van 9,3 miljard euro. Het Franse nutsbedrijf en eigenaar van Electrabel voerde immers een waardevermindering van 14,9 miljard euro door, waarvan het merendeel gerelateerd aan Europese energiecentrales en Europese gasopslaginstallaties. Het bedrijf kaart al langer het Europese energiebeleid aan.

Het bedrijf schrijft 9,1 miljard euro af op activa. Van dat bedrag heeft 8 miljard euro betrekking op die Europese installaties. Bovendien is er een afschrijving van 5,8 miljard euro op de zogenoemde "goodwill", de financiële term voor de meerwaarde die veelal ontstaat bij overnames (5,7 miljard euro heeft betrekking op Europa).

"We hebben besloten om zwaar in te grijpen", zei CEO Gerard Mestrallet donderdag tijdens een conference call. "De situatie is ernstig en langdurig." De afschrijvingen geven het bedrijf meer flexibiliteit om de activa te beheren, voegde hij toe.

Het bedrijf trekt al langer aan de alarmbel over de Europese energiemarkt. CEO Mestrallet klaagde in oktober met negen andere CEO's van Europese energiebedrijven het energiebeleid op het oude continent aan. "Er moet een eind komen aan de subsidies voor sectoren binnen de hernieuwbare energie die rendabel zijn", klonk de boodschap. Volgens de CEO's komt er door die subsidies te veel energie op een markt die zo al kampt met overcapaciteit.

Zelf spreekt GDF Suez van een recurrente nettowinst (groepsaandeel) van 3,4 miljard euro, wat aan de bovenzijde van de zelf uitgezette verwachtingen is (3,1-3,5 miljard euro). De omzet daalde licht, met 0,8 procent tot 81,3 miljard euro.

In België was GDF Suez goed voor 10,59 miljard euro omzet, wat een kleine stijging van 0,3 procent betekent.

Het dividend wordt gehandhaafd op 1,5 euro per aandeel. Het nutsbedrijf meldt wel een nieuwe dividendpolitiek voor de periode 2014-2016. het bedrijf zal daarbij 65 tot 75 procent uitkeren van de recurrente nettowinst (groepsaandeel), met een minimum van 1 euro per aandeel.