"2e CD&V-minister op Financiën en nog nooit zoveel discussie over fiscaliteit"

"Toen ik minister van Financiën was, moest ik jarenlang aanhoren dat er een Vlaming moest komen op mijn plaats. Maar intussen zitten we aan de tweede CD&V-minister op Financiën en er is nog nooit zoveel discussie geweest over de fiscaliteit." Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in zijn boek "Zonder taboes".

De Nederlandstalige versie van het boek werd vanmorgen voorgesteld. Daarin is een extra hoofdstuk gewijd aan Vlaanderen, en het is in dat hoofdstuk het MR-kopstuk scherp is voor de christendemocraten.

Reynders laat in het boek uitschijnen dat CD&V hem opzijgeschoven heeft op het departement Financiën, zodat de partij de hoede zou krijgen over het Arco-dossier. Dat Steven Vanackere, een ACW'er, de post in handen kreeg, is volgens Reynders "een vergissing van CD&V". "Je kan zo'n dossier onmogelijk correct afhandelen als je zo verstrengeld bent met het ACW", klinkt het. "Gedurende meer dan een jaar bevond Vanackere zich in een mogelijk belangenconflict", vindt Reynders, die stelt dat hij wel afstand kon bewaren.

"Sinds ik minister van Financiën af ben, zijn we intussen toe aan de tweede CD&V-minister van Financiën. En ik stel vast dat er nog nooit zoveel discussie is geweest over de belasting op bedrijfswagens, over de hogere belasting op spaargeld, over de monsterboete van 309 procent", aldus de minister. "Ook de hogere belasting voor liquidatieboni heeft de Vlaamse bedrijfsleiders de gordijnen in gejaagd. Toen ik minister van Financiën was, vermeed ik dat de regering maatregelen nam die Unizo en Voka als crimineel bestempelen. Het zijn pestbelastingen die mensen treffen en weinig opbrengen."

De uithaal van het MR-kopstuk naar CD&V, strookt niet met de "MR-CD&V-as" die voorzitter Charles Michel een tijd geleden had voorgesteld. Maar het is niet alleen CD&V die een veeg uit de pan krijgt, ook de SP.A krijgt forse kritiek van Reynders. "Ik sta versteld van wat de SP.A op de tribune verkondigt en wat ze er achteraf van bakt."

Reynders vreest dat zijn Vlaamse "geprivilegeerde partner" Open VLD de schietschijf wordt CD&V en N-VA in aanloop naar de verkiezingen. Hij roept Open VLD daarom op om duidelijk te stellen dat de pestbelastingen die hen verweten worden "geen maatregelen waren van een liberale minister".

Vlaamse stemmen

De Nederlandstalige versie van het interviewboek van journalisten Martin Buxant en Francis Van de Woestyne moet de Vlaamse lezer meer over Reynders leren kennen.

Bij de verkiezingen trekt Reynders de Brusselse MR-Kamerlijst. Dat hij in die positie ook Vlaamse stemmen kan gebruiken, is een van de redenen waarom zijn biografie precies nu ook in het Nederlands verschijnt, inclusief het nieuwe hoofdstuk dat specifiek over Vlaanderen handelt. "Na de splitsing van BHV zal het voor de Vlamingen moeilijk zijn om in Brussel nog verkozenen te krijgen. Het is daarom nu aan mij om te laten zien wat ik voor hen kan doen", zei Reynders daarover.

lees ook