"De Belgische groenen zijn bang van de N-VA"

De N-VA sluit niet uit dat de partij na de verkiezingen naar een andere Europese fractie verhuist. Zo reageert Europees Parlementslid Mark Demesmaeker op de oproep van de Belgische groene partijen die hen liever kwijt dan rijk zijn in de fractie. Demesmaeker benadrukt wel dat zijn partij goede relaties heeft met andere groene nationale partijen.
BELGA/VERGULT

Vorige zaterdag waren Groen en Ecolo het eens: de N-VA gaat na de verkiezingen maar beter op zoek naar een nieuwe fractie, want hun standpunten komen niet meer overeen. De N-VA ziet andere redenen achter die stelling.

Volgens Mark Demesmaeker, Europees parlementslid voor de N-VA, is er geen probleem binnen de Europese Groenen/Europese Vrije Alliantie-fractie. "Fracties in het Europees Parlement worden nog te vaak vergeleken met nationale of regionale fracties. Omdat de werking van het Europees Parlement nu eenmaal fundamenteel verschillend is dan die van een nationaal parlement, kan een fractie dus ook niet dezelfde betekenis hebben."

Demesmaeker vermoedt dan ook dat Groen en Ecolo de bui zien hangen: De N-VA zou het deze verkiezingen wel eens zeer goed kunnen doen in het Europees Parlement, en dat maakt de Belgische Groenen bang. Enkel de Belgische, aldus Demesmaeker. "Met andere groene nationale partijen hebben wij zeer goede relaties. Bij het begin van deze fractie zijn er dan ook duidelijke afspraken gemaakt om elkaars vrijheid te respecteren. En dat is steeds het geval geweest."

Of de N-VA dan zeker in de huidige fractie blijft, dat is voor Demesmaeker nog niet zeker. "Quasi na elke verkiezing in het Europees Parlement zijn er fractiewissels. Niet alleen door de Volksunie indertijd, maar alle partijen herbekijken hun lidmaatschap van hun fractie na de verkiezingen." Ook hij sluit dus een fractiewissel niet uit. Daarbij zijn verschillende kandidaten. Elke fractie heeft wel enkele punten die de N-VA aanspreken, zegt Demesmaeker.

lees ook