"Hitlersnor" van Merkel: grappig of niet?

Was het een gemeen grapje van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, toen hij schaduw-gewijs Angela Merkel van een "Hitlersnor" voorzag? Of ging het gewoon om een ongelukkig kiekje? Dat de foto gemanipuleerd zou zijn, werd onmiddellijk tegengesproken door The Jeruzalem Post, wiens fotograaf de snorfoto genomen had. In ieder geval kreeg het internet er gisteren niet genoeg van, al leek niet iedereen deze foto evenzeer te waarderen.

"Netanyahu probeert Merkel aan de oorlog te doen herinneren", "Is dit de aller-, aller-, allerongelukkigste foto uit de moderne Duitse geschiedenis?", "Heil no, Merkel wordt verhitlerd". Twitter en internetforums konden wel lachen met de snor.

Maar op Duitse websites, die de foto publiceerden, was de toon soms helemaal anders: "Wat een onbeschoftheid. Dit is helemaal niet grappig, maar een voorbeeld van eindeloze brutaliteit.", "Moeten we zo aan het verleden herinnerd worden?" of "Dat is alleen maar een schaduw. Hou op er meer achter te zoeken."

Nieuwswebsite Handelsblatt schakelde zelfs de reactiemogelijkheid bij het bericht uit, "op basis van te verwachten overtredingen op onze gebruiksvoorwaarden."

Volgens de Israëlische nieuwswebsite Ynetnews "hebben de meeste Duitse nationale kranten en omroepen de foto genegeerd en heeft de foto in Duitsland, in tegenstelling tot andere landen, geen spetterende indruk gemaakt".

lees ook